vinklarochperspektiv

glimtar av mitt liv genom foton.

Ett besök på Bergianska trädgården i Stockohlm-det blir ändå lite blommor....

Kategori: blommor, foto, stockholm

Jag skrev förut att jag inte skulle lägga upp så mycket blommor, men efter gårdagens besök på Bergianska kan jag ändå inte låta bli...
 
En stor anledning till att jag åkte till bergianska just igår, för de är ju inte blomningssässong för så många blommor egentligen. Men mandelträdet blommade och det ville ja ju uppleva! Och här är den !
 
 
 
 
                                                                                            Här är den fina, sköra Malvan från Sydafrika.
                                                                                            Som barn kommer jag bara ihåg att pappa                                                                                                  drack te från malva.
                                                                                        
                                                                                           
 
 
       Bouganville, en av mina gamla favoriter, som jag bara måste införskaffa så fort som möjligt!
 
       
 
         
        Och en till....       
                                                                       
       
 
                    
 

Konst från Stockholms tunnelbana-blå linje

Kategori: foto, konst, stockholm, tunnelbana

Hej!
 
Idag har jag varit på en fotosession i stockholms tunnelbana för att fota konsten där med min fotokompis vän Karin. Stockholms tunnelbana är europas längsta konstutsällning, närmare bestämt 110 km. Jag tittade lite på nätet vilken lnje som kunde vara mest intressant och det var som jag trodde, den blåa linjen Tensta-Kungsträdgården. Och då är der särsklit några som är mer intressanta, nämligen Tensta, Duvbo, Sundbyberg, Västra skogen, T-Centralen, Kungsträdgården .Var och en av dessa stationer är värda att se, var och en av de är designad av en särskild konstnär. varja station har sin karaktär, så kul att se och så spännande att fota! Jag tänker inte gå in närmare på varje station utan tänker visa de med hjälp av mina foton som jag tog, så klart! och nu kan jag börja känna att jag börjar närma mig min utmaning i mitt fotande. För att förutom att jag har försökt att skildra konsten från stationerna, som iofs är utmaning nog, s¨har jag också letat efter olika strukturer som jag vill redigera lite med i photo shop för att se vad som händer. Så de kommer jag alltså inte att visa i detta inlägg.
 
 
Jag börjar med stationen i Tensta  och  här finns dessa ursöta fåglar, konstnär Helga Henschen.
 
 
 
Och nåt annat djur, kanske en tiger, på samma station
 
 
 
Detalj från Duvbo station, lite mindre färggrannt än Tensta, men intressant på sitt sätt, konstnär Gösta Sillén.
 
 
 
Sundbybergs station, präglad av husen som finns i Sundbyberg, vilket ger en väldigt spännande stämning till hela stationen, Lars Kleen, Michael Söderlundh och Peter Tillberg har designat här.
 
 
 
Mosaik från Västra skogen station.
 
 
 
 
Profilen från designern själv, Siewert Lindblom.
 
 
 
Bänkar vid Kungsträdgården station.
 
 
 
 
 
 
De fantastiska blåa bladen på T- Centralen!
 
 
 
 
 Och här slutade vår fotosession och vi tåg tåget med Gröna linjen tillbaka hem till Vällingby och vi såg verkligen inget värt att fota på den linjen och tur var det för vi var mätta på intryck, nöjda med vår prestation och trötta....

Några bilder från Zambia

Kategori: Afrika, Zambia, foto, mat och dryck

Den häftigaste resan i mitt liv gjorde jag förra året. Det var den första utanför Europa och därmed den längsta resan. Jag åkte nämligen till Zambia! Jag fick möjligheten att få se Zambia inifrån för jag fick bo med en Zambiansk familj i 2 1/2 vecka .
Jag fick chansen att följa livet på en farm; att laga mat över öppen eld, koka mitt eget badvatten, äta med händerna, laga mat över kol inomhus när det blivit för mörkt utomhus och att fånga kycklingen på gården som ska tillagas.
Att en resa som egentligen kunde ha tagit 3 timmar till slut tar 6 timmar förstås pga alla hinder på vägen som bilolyckor, poliskontroller, bilköer pga vägreparationer och bara för att man självklart måste handla grönsaker som säljs vid vägen.
 
 
Att sitta och göra ingenting för att det inte finns någonting att göra för att bilen vi skulle åka på utflykt med inte är här än för den är med någon till sjukhuset som råkade bränna sin hand i glöden för han ville ha lite värme vid sängen men glömde det när han skulle upp...
Ja, i Zambia förstod jag att livet  går mycket ut på att få de primära behoven att fungera, alltså se till att det finns vatten så att man kan tvätta sig och laga mat, att se till att det finns värme så att man kan koka vattnet som man vill laga maten i eller tvätta sig med (och tvätta kläder förstås. Vet ni förresten att i Zambia finns inte ens tvättmskiner att köpa?) . Till råga på allt blir det strömavbrott varje dag för att elen inte räcker till hela landet hela dagen och vattnet tar också slut lite då och då. Så då är det bra att ha en egen vattenreservoar eller elaggragat, men det har ju bara den som har råd....
 
 
Maten kokas som vanligt på kol utomhus.
 
Här lagas kycklingen som vi nyss fångat med hjälp av hundar....
 
 
Ja, det här är ju en liten bild av Zambia inifrån. Åker man till Zambia som vanlig turist och bor på hotell och åker på safari så ser man ju landet från ett annat perspektiv men jag tror att man inte riktigt ser hur livet egentligen är då. Och för mig blir det en påminnelse igen; vi vet inte hur bra vi har det! Eller?
Så därför visar jag lite bilder från det som alla människor (rent konkret alla kvinnor) kämpar med varje dag: maten. 
 
 
Under det här taket lagas maten hos den här familjen.