vinklarochperspektiv

glimtar av mitt liv genom foton.

Trädgårdsgatans inlagda grönsaker

Kategori: mat och dryck

Nu! Nu äntligen har jag tagit hand om en del av de gurkor och recept som jag fått av min kära kollega! Hon har en liten kolonilott och jag har fått västerås gurka av henne, för att lägga in. Jag älskar nämligen inlagd gurka och andra inlagda grönsaker! Och eget inlagt är extra gott!
Lade in grönsaker för första gången förra året enligt ett recept från Vår Kokbok

                                                                                                                 

Sveriges nationalrätt?

Kategori: mat och dryck

Mina två italienska besökare ställde mig  frågan; vad är sveriges nationalrätt? Jag blev frågande men svarade spontant köttbullar och makaroner, men tänkte sen kan det verkligen vara så ? har vi en oficiell national rätt överhuvudtaget och kan den vara så enkel som köttbullar? Jag tänkte: jag sms:ar några vänner, frågar på facebook och söker på google. Sagt och gjort! Jag fick svar rätt snabbt; köttbullar och makaroner var en, strömming med lingonsylt var en annan, sill och potatis en tredje. Några andra förslag var: gravadlax med stuvad potatis, falukorven och surströmming. Svaren från google blev ung liknande med ett tillägg, renskavsrullader. Men också att ingen oficiell national rätt finns och att t.om regering klurar på detta.
Svaren jag fick visar iaf att jag inte var så långt ifrån det jag har bjudit mina gäster på, nämligen, renskavsgrytan, falukorv i ugn och idag stekt strömming vid slussen.
Kom nu gärna med inlägg och berätta vad ni anser vara Sveriges nationalrätt, frågan är fortfarande olöst!
Besök från Italien

Kategori: mat och dryck

Jag har besök från Italien. Det är två 20-åringar, esperantister. De har fått min adress via pasporto servo, en adress  förmedling för esperantister. Jag känner de alltså inte från början. De är jätte trevliga och artiga.
I matväg så tänker jag nu; ska bjuda de på svensk mat. För de kan det vara exotiskt. Jag är ju inte så bra på svensk husmankost, så det fick bli viltskavsgryta med ris. Det borde vara nog exotiskt för dem. Tanken var nog exotisk men vet inte vad de tyckte eg. Vi pratade om italiensk mat under hela måltiden, vet inte vad det står för.....Men det var ju trevligt iaf! Fick veta mycket om pasta och pizza...och vi spånade kring en viltskavsgryta med italiensk touch och pasta! viltskav, krossade tomater, parmesan, basilika, vitt vin och vitlök. Måsta provas!eller?